2012. június 18., hétfő

31. Saul Bellow: Henderson, az esőkirály

Főszereplője, Henderson, az ötvenes éveiben járó amerikai milliomos gazda. Második feleségével, Lilyvel és tőle született ikerfiaival él. Első házasságából is van három gyermeke.
Henderson, habár előrehaladott korban van, még mindig nem tudja, mihez kezdjen életével. Sok terve, álma volt... Fiatalkorában orvos szeretett volna lenni, de inkább a nőket, a kalandokat, részegességet választotta. Megjárta a háborút, és utána disznótartásba fogott. De egy hang egyre jobban azt súgta neki: Akarom, akarom! Hogy mit, na ezt Henderson sem tudta, csak annyit, hogy ebből a világból el kell menekülnie.
Így jutott el Afrikába, ahol megismerkedik hű segítőjével, Romilajuval. Eljutnak egy bennszülött törzshöz, ahol a királynő hamar kegyeibe fogadja. Hősünk megpróbál segíteni a törzset nyomasztó problémán, ám ez hatalmas kudarcba fullad, így menekülni kényszerül.
Eljut egy másik törzshöz, a waririkhez, ahol a királlyal rövid időn belül összebarátkozik. Az aszály súlytotta helyen még él a hiedelem, hogy szertartásuk révén elered az eső. A nagy parádén magára vállal egy szerepet Henderson, meg is nyeri, így ő lesz a Szungo, avagy az esőkirály. A király halála után őt illeti meg a trón, ám ez elől visszamenekül Amerikába.
Hőse nagyon nagy lelki változáson megy keresztül a regény folyamán, végre megtalálja az élet szépségeit, saját terveit, álmait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése