2012. szeptember 12., szerda

48. Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Ez a könyv elvezet minket az 1930-40-es évek japán gésa-körzeteibe. A kislány Csijó Kiotóba kerül egy okijába (gésa nevelő intézet), távol családjától, testvérétől. Élete egy csapásra megváltozik: a tanulás még várat magára, cselédként alkalmazzák éveken keresztül és el kell tűrnie az okija egyetlen gésája, Hatszumomo álnokságait.
Csijónak azonban iskolába kerülése után sem könnyebbül meg az élete. A munka mellett most már tanulnia is kell: táncot, zenét, tea-szertartást, stb.
Egyetlen barátnője az okijában Úritök, aki hamarabb lesz gésa-jelölt, mint ő, tanítója Hatszumomo, akinek minden parancsát teljesítenie kell, így a két lány sorsa megpecsételődik és Csijó magára marad.
Csijót a híres gésa, Mameha veszi maga mellé, ő vezeti be a gésa-életbe, és "beavatásán" a Szajuri nevet kapja. Híres gésa válik belőle hamarosan, rengeteg pénzt hoz az okijának, így az okija vezetője örökbefogadja.
Hamarosan kitör a háború, a gésa-körzetek bezárnak, de egy segítő, Nobu jóvoltából Szajurinak nem kell gyárba mennie dolgozni, hanem egy szerető családhoz kerül és nekik segít az ejtőernyő varrásban.
A háború végén visszakerül a gésa-körzetbe, és legnagyobb örömére, sok-sok szenvedés és szomorúság után az lesz a dannája (aki pénzzel segíti), akit ő szeretne: az Ivamura vállalat elnöke.
Általa eljut Amerikába, és végül New Yorkban alapít teaházat...
 Nagyon tetszett. Már korábban is olvastam Japánról, de még így is sok újat tudtam meg. Tetszik a részletes leírás a szokásokról, ruhákról, ezek japán neveiről.
És örülök, hogy végül az író úgy döntött E/1-ben írja meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése