2014. június 7., szombat

68. Truman Capote: Hidegvérrel

A Hidegvérrel első könyvem Capote-tól, a címe miatt kicsit vonakodtam tőle, de mivel megtörtént eseményt dolgoz fel, így rávettem magam az elolvasására.
A mű első részében megismerjük a Clutter családot, akik a Kansas állambeli, Holcomb városkában laknak farmjukon. A család köztiszteletben áll, tisztességes keresztény életmódot folytatnak. Míg egy 1959. novemberi napon brutális kegyetlenséggel meggyilkolják a család tagjait. Mindenki értetlenül áll az eset előtt: a tettesek minden nyomot gondosan eltüntettek, a család jó híre miatt lehetséges gyanúsított nincs.  
A mű második részében megismerjük a két elkövetőt, Hickockot és Smitht. Alapos leírást kapunk a gyilkossági tervükről, magáról az elkövetésről, az utána következő menekülésről és arról a nyugodt lelkiállapotról is, amiben ezután éltek.
Végül a bűnösök elnyerik büntetésüket... öt évvel a gyilkosság után elkapják a két tettest, megismerjük fogházbéli életüket, majd ahogyan a hóhér végez velük... ahogyan ők Clutterékkal, hidegvérrel.
Az író tényregényt tár elénk, minden mozzanat a valóságnak megfelel, alapos utánajárás, jegyzőkönyvek, újságcikkek, kihallgatások az alapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése