2011. szeptember 9., péntek

23. Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Lev Tolsztoj az orosz klasszikus irodalom egyik képviselője, aki nagyregényeivel lett híres. Egyik ezek közül az Anna Karenina, ami hűen ábrázolja a 19. századi orosz arisztokrácia életét, etikettjét.
A cselekmény több szálon fut, sok emberrel találkozhatunk, de mindannyian kötődnek valamilyen szinten egymáshoz: ismeretség, rokonság, stb.
A főhős, Anna Karenina a mű elején egy klasszikus 19. századi nő képét festi: férjével és kisfiával él, de lelki életét nem ismeri senki sem. Összeismerkedik Vronszkij gróffal, akivel viszonyuk lesz, ennek gyümölcse pedig egy kislány, Annie. Anna elköltözik férjétől, válni akar, amibe a hű keresztény, vallásos életet élő férj nem egyezik bele. Anna összeköltözik szeretőjével, de a boldogság nem tart soká. Urrá lesz rajta a féltékenység, a magány - különös kapcsolatáért a társadalom megveti, kirekeszti - míg a halálba nem menekül: vonat elé veti magát.
A másik szálon (ami nekem jobban tetszett, mint a főhős története) egy férfi gondolatait, élete alakulását ismerhetjük meg. Levin falun gazdálkodik, távol a városi báloktól, klubboktól, összejövetelektől. Hűen kitart szerelme, Kitty mellett, aki visszautasította őt. De Kitty is megszenvedte a maga sorsát: Levint kikosarazta, Vronszkij pedig faképnél hagyta. Végül a szerelmesek egymásra találnak, esküvő, majd gyermekáldás következik.
Összességében tetszett a mű, joggal került a listára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése