2013. január 3., csütörtök

59. Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül

Ezt a klasszikus történetet mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a több feloldolgozást megérő filmekből, meséből.
Phileas Fogg egy fogadás keretében vág neki a Föld körbeutazásának, mindezt 80 nap alatt. Magához veszi pénzét, egy napja szerződtetett inasát, így indul neki a nagy útnak.
Megjárja Franciaországot, Afrikát, Indiát, Japánt, Amerikát... Útja során több akadály gördül elé, ám a higgadt gentleman mindezt könnyedén elhárítja. Ebben nagy segítségére van tetemes vagyona, amit magával hozott.
Indiában még arra is van ideje, hogy kiszabadítsa Mrs. Audát, akit fel akarnak a helyi törzsek áldozni. A hölgyet magával viszi, fizeti az utazását, és próbál minden kényelmet megadni neki.
Az útját hátráltatja Fix, az angol detektív, aki ott tesz keresztbe neki, ahol csak tud. Ám Fogg nem is sejti, hogy mi járatban van mindig, mindenhol ott.
Fix feltevése, hogy a gentleman bankot rabolt, ezért vágott neki sürgősen a hosszú útnak, hogy meneküljön a hatóság elől.
Mikor visszaérnek Angliába, lecsukatja Foggot, aki ezzel jelentős időt veszít, és öt perccel később ér vissza, mint kellett volna. A kitűzött dátum 1872. 12.21. este 8 óra 45 perc volt...
A gentleman azt hiszi, tönkrement, de viszont nyert is az úttal: Mrs. Audát. Már másnap meg akarnak házasodni, így inasát elküldi a paphoz, ahol kiderül, hogy egy napot tévedtek, és aznap van még csak 21-e.
Mivel Kelet felé indult, így nyert egy napot, csak órája ezt nem jelezte...
Fogg megnyeri a fogadást és Mrs. Auda szívét.
Azon kevés könyvek közé tartozik, amiből a film jobban tetszett. De klasszikus irodalomként ajánlom elolvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése