2013. március 16., szombat

60. Charlotte Bronte: Villette

Lucy Snowe ifjú angol hölgy, akinek se családja, se senkije. Több helyen megfordul Angliában, de végül mennie kell. Se család, se munka.
Így kerül Franciaországba, egy Villette nevű kis településre, Madame Beck leánynevelő intézetébe. Az igazgatónőnek mindenről mindent tudnia kell, semmi sem kerülheti el árgusan figyelő szemeit. Felveszi Lucyt tanárnőnek, de csak mert angol.
Lucy számos emberrel megismerkedik, köztük Paul úrral, akivel sorozatos vitába keveredik, főleg mert más vallásúak. Ginevra Fanshaw bájos, cserfes csitri is sokszor megmondja a magáét a tanárnőnek, aki szintén így jár el vele szemben. Mégis számít rá a lány, Lucy pedig meghallgatja, bár sokszor idegesíti.
John Graham Bretton doktor az intézet orvosa sokszor megfordul náluk. Lucy nem is sejti, hogy évekkel ezelőtt Angliában már találkoztak és történetesen keresztanyja fia.
Egy véletlen folytán azonban kiderül mindez, Lucy elájul az utcán, az orvos hazaviszi, ápolja. A régi jó barátság új életre kel, miközben más régi ismerősök is felbukkannak.
Szerelmi szálak kuszálódnak, Lucy önállósodni akar, ami Paul úrnak hála létre is jön: saját iskolát nyit lányok számára.
Rendkívül érzelemgazdag, elgondolkodtató regény, rengeteg tanulságos mondanivalóval. Méltán került a listára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése