2012. október 7., vasárnap

52. Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Ez a lélektani regény talán első olvasásra érthetetlennek tűnik, kicsit zavarosnak.
A mű a főszereplő, Mrs. Dalloway körül fonódik össze. A hölgy otthona magányában tengeti életét, míg férje politikával foglalkozik, lánya, az immár majdnem felnőtt Elizabeth pedig nem túl szoros kapcsolatot ápol édesanyjával.
Két fő szál van még a regényben: az egyik Septimus és felesége története. Septimus megjárta az első világháborút (a mű a 20-as években játszódik), emiatt lelkileg megtörik, elméje zavart lesz. Felesége gondosan ápolja, mindvégig mellette marad. A férj azonban hallani sem akar intézetről, orvosról, így mikor egyszer látógatóba érkezik doktora, leveti magát az ablakból, egyenesen a vasrács közepébe.
A másik szál Peter Walsh - Mrs. Dalloway, azaz Clarissa egykori hódolója, ám a frigyből semmi nem lett, közbelépett Richard Dalloway. Peter meg sem állt Indiáig, míg évekkel később visszatért Angliába, immár válófélben, 52 évesen, egy indiai fiatalasszonyba szerelmesen.
Clarissa estélyt tart, ahol többek között megjelenik édesanyja, Peter, de az estélyre a rejtélyes öngyilkosság híre rányomja bélyegét.
Rendkívül részletes leírást kapunk a szereplők lelki vívódásairól, gondolatairól, az emberi kapcsolatokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése