2012. október 13., szombat

53. Doris Lessing: A fű dalol

Doris Lessing ezért a művéért 2007-ben Nobel-díjat kapott, már csak ezért is érdekelt ez a mű.
Egy különös gyilkosság előzményeit ismerhetjük meg belőle.
Mary Dél-Afrikában él, szülei elhunytak, és ő irodai alkalmazottként keresi kenyerét. Már jócskán eljárt felette az idő, és ő még mindig szingli. Ez ad táptalajt barátnői beszélgetéseinek, ami őt nagyon zavarja. Így az első adandó alkalommal megházasodik. Férje, Dick Turner gazda, aki birtokán mindennel próbálkozik, de sikert sosem ér el.
Mary hozzáköltözik, de élete fenekestül felfordul. A városi élet után nehezen szokja az új légkört, a háziasszony szerepét. A bennszülött szolgákat sorra cseréli le, senki sem jó neki. Arrogáns, lekezelő, szinte embertelen stílusban bánik velük, amit férje egy idő után nem tűr.
Mary senkivel sem tartja a kapcsolatot a környéken, magába zárkózott, csak a bennszülöttek elleni dühével foglalkozik. Próbál férjére hatni a gazdaság terén, új ötletekkel áll elő, de ezek is sorra becsődölnek.
Már eljutottak addig, hogy fel kell adni a gazdaságot, költözniük kell, ám az utazás előtti nap a nő gyilkosság áldozata lesz.
Nagyon tetszett a mű. Életszerű események vannak benne, sok emberi kapcsolat, különböző személyiségek találkozása. A bennszülöttek életét, kiszolgáltatottságát végre egy műből hitelesen megismerhetjük. Megérdemelte a Nobel-díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése